Żywność GMO: Fakty i mity

Żywność GMO: Fakty i mity

Żywność GMO jest powszechnie spożywana na całym świecie od wielu lat. GMO wciąż budzi kontrowersje, mimo że nie udowodniono naukowo, że może powodować poważne problemy zdrowotne, jeśli jest spożywana z żywności modyfikowanej laboratoryjnie. Co powinniśmy wiedzieć o roślinach transgenicznych?

Dlaczego naukowcy w ogóle zaczęli modyfikować genotypy roślin?

Coraz trudniej jest zaspokoić potrzeby rosnącej populacji ludzkiej. GMO powstało, aby rozwiązać problem głodu w różnych częściach globu i zapobiec przyszłym katastrofom. Transgeneza, czyli zmiana konkretnego genu w innym organizmie, pozwala na uzyskanie lub poprawienie właściwości rośliny, np. uodpornienie jej na pestycydy czy herbicydy. Chroni ją również przed warunkami atmosferycznymi i szkodnikami. Dzięki temu można zwiększyć plony roślin uprawnych. Inżynieria genetyczna pozwala roślinom szybciej dojrzewać, być bardziej odpornymi i mieć dłuższy okres przydatności do spożycia, co sprawia, że rolnictwo jest bardziej zrównoważone.

Jeśli interesuje cię temat odżywiania i diet, to wejdź na https://kuchniailony.pl/ i dowiedz się więcej już dziś!

Potencjał inżynierii genetycznej w rolnictwie

Transgeneza pozwala roślinom uzyskać nowe właściwości, takie jak zdolność do zwiększania zawartości witamin. Jednym z przykładów jest genetycznie zmodyfikowany ryż z Filipin, który został zmodyfikowany do produkcji beta karotenu, witaminy bardzo rozpowszechnionej w tym regionie świata. Ludzkość stoi również przed innymi wyzwaniami, takimi jak susza i głód. GMO są w stanie zwiększyć wydajność upraw rolnych i dlatego mogą być wykorzystane do zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na żywność.

Zagrożenia dla genów roślin i zwierząt

GMO to wielka szansa dla ludzkości na zaspokojenie rosnącego zapotrzebowania na żywność. Nie jest to jednak pozbawione ryzyka. Według różnych badań z całego świata, żywność genetycznie modyfikowana nie stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia. Może być natomiast źródłem nowych alergenów. GMO jest stopniowo wycofywane z rolnictwa. Tradycyjne, naturalne metody uprawy roślin, które są oznaczone specjalnymi certyfikatami.

Previous Alkoholizm - śmiertelna choroba
Next 5 najlepszych książek o kulisach show-biznesu

Może to Ci się spodoba

Uniwersytet Jagielloński gruntownie modernizuje swój kampus medyczny

Collegium Medicum, czyli kampus medyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zostanie gruntownie odnowiony. Będzie to możliwe dzięki współpracy uczelni z partnerem prywatnym – spółką Neoświat. Jak wyjaśnia prof. Piotr Laidler, prorektor UJ ds. Collegium

Prezydent Krakowa: jestem za budową metra, ale jeszcze nie teraz

W niedzielę, 25 kwietnia, mieszkańcy Krakowa wypowiedzą się w referendum, czy chcą organizacji Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2022. Prezydent miasta liczy na pozytywne odpowiedzi Krakowian, bo jak podkreśla, projekt się spina i jest

Inauguracja „Bezpiecznych Wakacji 2017” z sądeckimi policjantami

Bezpieczne Wakacje 2017 uważamy za otwarte! Takim okrzykiem w minioną sobotę (24 czerwca), zainaugurowano rozpoczynające się wakacje. Festyn na płycie rynku odbył się z udziałem sądeckich policjantów, którzy promowali zasady

Czy woda z kranu jest zdrowa?

Istnieje wiele powodów, dla których woda z kranu może budzić niepokój. Wiele osób przestaje pić wodę z kranu i przerzuca się na wodę butelkowaną. Czy jest to właściwe postępowanie? Być

W Krakowie rusza budowa prawie 1400 tanich mieszkań

Kraków jest jednym z dwóch miast w Polsce, obok Warszawy, w których przybywa i będzie przybywać mieszkańców, a wielu z nich to absolwenci licznych krakowskich uczelni. Problemem dla młodych ludzi jest jednak brak własnego mieszkania. Uwzględniając zarobki

Krakowscy policjanci dbają o bezpieczeństwo pieszych

28 lutego i 1 marca br. policjanci Komisariatu Policji I w Krakowie  wspólnie z funkcjonariuszami krakowskiej Straży Miejskiej prowadzili akcję pod kryptonimem „Rogatka”. Była ona prowadzona w rejonie Starego Miasta,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź