Obiad w Szczecinie – gdzie warto zjeść?

Obiad w Szczecinie – gdzie warto zjeść?

Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub wybierasz się do Szczecina na kilka dni z pewnością chcesz wypróbować lokalne miejscówki. Szczecin to miasto na styku kultur i ma to odzwierciedlenie w jego tradycji, architekturze i właśnie kuchni. Nie ważne czy jesteś tu na chwilę czy znasz każdy kąt. Zawsze znajdzie się coś ciekawego do spróbowania.

Po staropolsku

Jeśli tylko lubisz staropolskie smaki wybierz się na plac Lotników do Karczmy Polskiej pod Kogutem, gdzie za całkiem przyzwoitą cenę zjesz bardzo dobry zraz z jelenia w sosie z czerwonego wina, podanym z talerzem kopytek i buraczkami. Być może jest to jedyne takie miejsce w Szczecinie, gdzie serwują prawdziwego jelenia. Wystrój przywodzi na myśl czasy królewskich polowań, a karta dań pisana jest z rubasznym zacięciem. Spiesz się, gdyż wolnych stolików tu jak na lekarstwo.

Szczeciński klasyk

Jeśli jesteś w Szczecinie koniecznie musisz spróbować pasztecika. Obowiązkowo z kubkiem barszczu czerwonego. W tym wybadaniu jest to ciasto drożdżowe nadziewane mięsnym lub jarskim farszem smażone na głębokim tłuszczu. Nie ma nic lepszego po wycieczce po mieście jak posilić się pasztecikiem. Pasztecik doskonale też leczy zły humor czy syndrom dnia wczorajszego. Na ulicy Wojska Polskiego 46 znajduje się najstarszy bar serwujący ten przysmak, a nazywa się oczywiście Pasztecik. Zjecie tu już za kilka złotych.

Tradycyjnie

Jeśli masz ochotę na domową kuchnię i przytulną atmosferę wstąp do Prywatki na deptaku Bogusława. Całość urządzona jest tak aby goście poczuli się jak w kuchni u babci. Porcja sycących pierogów kosztuje około 13zł, a podana jest na gorącej patelni ze skwarkami lub cebulką. Często również natknąć się tu można na występy na żywo kapel, które grają stare dobre piosenki jakie pamiętamy z lat 80tych czy 70tych. Obrusy standardowo są w czerwoną krateczkę.

Hamburger

Dla tych, którzy jednak wolą soczysty kawałek wołowinki zamknięty w pulchnej bułce z pomidorem, piklami odrobina keczupu i musztardy znajdzie się miejsce przy Rayskiego 24 w knajpie Bro Burgers. Tu serwują najlepsze burgery w mieście. Przy zamówieniu warto zaznaczyć jak bardzo wysmażonego burgera sobie życzymy. Z ciekawszych dań wartko skusić się na kawałek amerykańskiego sernika z bekonem marynowanym w miodzie i whiskey. Niebo w gębie. Zestaw zjemy już za 20 do 30zł.

Za to jeśli znudziły ci się tradycyjne hamburgery skieruj się do Bajgli Króla Jana na Rynku Nowym 6 i posmakuj opcji śniadaniowej z jajkiem, bekonem i serem, lub bardziej sycącej z wieprzowiną i sosem. Bułka z dziurką nieco mniej znana jest w innych rejonach Polski, tu staje się co raz bardziej popularna.

Amerykańska pizza w Szczecinie

Skoro już jesteśmy przy Amerykańskich smakach to warto również wspomnieć o włoskim placku, bo i w pizzerii w Szczecinie jak w wielu polskich miastach znalazło się miejsce na prawdopodobnie najlepszą – Domino’s. Pizza pochodzi z Włoch, ale Domino’s to zdecydowanie najlepsza pizza w amerykańskim wydaniu. Celuje w dostawie, jednak warto również skusić się na kawałek placka na miejscu. Świeże składniki, dokładnie obliczony czas przygotowania, idealne wypieczone ciasto i sos pomidorowy, któremu nic nie może się równać. Jeśli szukasz alternatywy dla obiadu w domu lub przekąski na mieście skuś się na kawałek pizzy. Wejdź na https://www.dominospizza.pl/ i poznaj menu.

Browar i tatar

Te dwie rzeczy zdecydowani idą ze sobą w parze i obie znajdziesz w Nowym Browarze na Partyzantów 2. Ogromny lokal z mnóstwem miejsc siedzących i piwem warzonym na w tym samym lokalu. W karcie znajdziemy same klasyki od golonki po tatara właśnie, podanego z resztą nie tylko z ogórkiem, cebulką i musztardą, ale również z sardynką i pastą paprykową. Porcje są spore jak na rozmiar knajpy przystało a piwo zdecydowanie lepsze od tego co znajdziemy na półkach w markecie. Ceny nieco wyższe niż w poprzednich miejscach, za porcję zapłacimy około 40zł.

No to rybka

Szczecin nie ma bezpośredniego dostępu do morza, ale rybka jest jednak obowiązkowa. Na alei Jana Pawła II 42 znajdziemy Paprykarz fish market a na miejscu wybór świeżych ryb i owoców morza. Miejsce z tych nieco droższych, około 50zł za osobę, jednak to tu zjemy najlepszy paprykarz z makreli. Podawany na przystawkę do każdego dania, robiony na miejscu smakuje wybornie. W karcie wybór ryb oraz ostryg czy nawet ośmiornica. Wystarczy, żeby zaimponować pięknej kobiecie na pierwszej randce w Szczecinie.

Previous 8-LATKA ŚMIERTELNIE POTRĄCONA PRZEZ CIĘŻARÓWKĘ NA PASACH
Next Wolny internet w firmie? Poznaj zalety światłowodu dla firm w Orange!

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Kobiety zarabiają w Polsce średnio o 19 proc. mniej niż mężczyźni

Statystyki pokazują, że luka płacowa w zarobkach kobiet i mężczyzn sięga w Polsce blisko 20 proc. Dysproporcje w wynagrodzeniach są widoczne na wszystkich szczeblach kariery i niezależne od wielkości przedsiębiorstwa. Przyczyniają się do tego wybory

Life&Style 0 Comments

Nie jestem za nadmiernym ingerowaniem w naturę

Aktorka jest zwolenniczką umiaru w pielęgnacji. Na co dzień stosuje wyłącznie witaminowe serum do twarzy, a gdy ma okazję korzysta z zabiegów w spa. Najczęściej wybiera jednak masaże o działaniu relaksacyjnym. Gwiazda „Przyjaciółek” nie jest

Life&Style 0 Comments

Kamizelka obciążeniowa w zaburzeniach SI, ADHD, PDD

Każdy rodzic, który zmaga się z dzieckiem z problemami integracji sensorycznej wie, jak bardzo utrudnia to jego normalne funkcjonowanie wśród rówieśników. Wahania nastrojów, słaba kontrola własnych ruchów, napady nerwowe –

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!