Jak ugotować czerwony ryż?

Jak ugotować czerwony ryż?

Ryż czerwony staje się coraz bardziej popularny: w końcu jest nie tylko zdrowy, ale mając przyjemny dla oka kolor świetnie prezentuje się na talerzu. Aby zachować zarówno walory, jak i kolor słojów, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Jak gotuje się czerwony ryż ?

Właściwości

Czerwony nieszlifowany ryż zawiera dobroczynne substancje, które są skoncentrowane w łupinie. Powierzchnia płatków jest zabarwiona pigmentami antocyjanowymi, które są uważane za najsilniejszy przeciwutleniacz. Powinieneś wiedzieć, jak gotować czerwony ryż, aby nie uszkodzić jego skorupy. Istnieje kilka odmian tego zboża, różniących się wielkością i intensywnością koloru. Ryż dla smakoszy to kalifornijski rubin uprawiany w Georgii i Południowej Karolinie. Ryż ma ciemny, bordowy odcień. Ryż gotuje się zarówno na ogniu, jak i w powolnej kuchence. Proces wyróżnia się wstępnym przygotowaniem i czasem gotowania.

Prosty przepis

Składniki

• Ryż – 1 szklanka;

• Woda – 2-3 szklanki;

• Sól – 0,5 łyżeczki;

• Olej roślinny – 1 łyżka.

Przygotowanie

Wlej płatki do rondla i zalej zimną wodą. Dopraw ryż solą i włącz ogień na pełną moc. W trakcie gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć łyżką cedzakową. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj pojemnik pokrywką. Pozostaw go w tym stanie na 30-40 minut. Sprawdź miękkość. Jeśli ryż jest jeszcze wilgotny, gotuj przez 8-10 minut. Po wyłączeniu ognia pozostawić płatki pod przykryciem na około 5 minut. Wlej olej do ryżu i dokładnie wymieszaj.

Zalety

Ryż rubinowy lub czerwony należy odróżnić od dużej listy odmian ryżu. Jego kolor wynika z obecności łupiny otrębów, która pozwala ziarnu uniknąć deformacji podczas obróbki cieplnej. Odpowiada również za przyjemny orzechowy aromat gotowego dania. Ryż czerwony nie jest również poddawany polerowaniu, dzięki czemu w ziarnach zachowuje się ogromna ilość błonnika, a także cennych minerałów, aminokwasów i witamin. Jeśli przestrzegasz zdrowej i właściwej diety, ten produkt jest zdecydowanie dla ciebie. W starożytności czerwony ryż spożywany był tylko przez rodziny cesarskie, ponadto ryż był używany do celów leczniczych. Ponieważ płatki te są silnym przeciwutleniaczem, mogą zmniejszać poziom wolnych rodników w organizmie, a także zmniejszać ryzyko pojawienia się i rozwoju raka. Jeśli zdecydujesz się ugotować ryż czerwony z innymi składnikami, takimi jak warzywa, mięso lub grzyby, zaleca się najpierw gotować ryż przez 20 minut. Wtedy zmięknie i będzie „gotowy” z innymi składnikami na patelni. Z czerwonego ryżu można przyrządzić różnorodne dania, od przystawek po desery. Przygotowuje się z niego słodkie puddingi, zapiekanki, oryginalne egzotyczne sałatki. Ryż może być stosowany jako nadzienie do dolmy, jajek, ryb, pieczeni, lawaszu, warzyw i grzybów. Również czerwony ryż świetnie komponuje się z roślinami strączkowymi: fasolą, groszkiem, soczewicą. Jeśli chcesz, aby ryż zachował swój kształt i nie miał łez w łupinie otrębów, należy moczyć go w czystej, zimnej wodzie na pół godziny. Pozwoli to równomiernie wchłonąć wilgoć i utrzymać ją w stanie nienaruszonym podczas gotowania.

https://centrumwitalnosci.pl/ryz-bialy-brazowy-czerwony-czarny-dziki-jak-gotowac_nukv.a

Previous Wyposażenie warsztatu samochodowego
Next Plusy i minusy łóżeczka dla dzieci

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Akcesoria do telefonu

Na rynku jest wiele akcesoriów do wyboru dla praktycznie każdego smartfona, ale czasami wybór może być trochę za duży. Przygotowaliśmy listę pięciu najważniejszych rzeczy, które należy nosić przy sobie. Niezależnie

Life&Style 0 Comments

Garść informacji o tłumaczeniach z języka rosyjskiego

Usługi, które świadczą profesjonalni tłumacze cieszą się bardzo dużą popularnością w naszym kraju. Znalezienie tłumacza, który zajmuje się przekładami z różnych języków europejskich nie stanowi najmniejszego problemu. W każdym większym

Life&Style 0 Comments

Alkohole premium coraz popularniejsze. Polacy często sięgają po importowaną whisky, cydr i gin

Rośnie w Polsce zainteresowanie alkoholami z grupy premium. Systematycznie spada spożycie wódki, rośnie natomiast import whisky. Pod tym względem Polska znajduje się na czwartym miejscu w Europie. W 2016 roku sprowadzono 35 mln

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź